Skip to main content

SACD - voor auteurs, door auteurs

Bent u theaterproducent?

SACD is uw bevoorrechte gesprekspartner: alle informatie staat hieronder.

Bent u een auteur ?

SACD is een niet-commerciële burgerlijke collectieve vennootschap zonder winstoogmerk die de auteursrechten of royalty’s beheert voor auteurs binnen de categorieën televisie- en radiofictie, bioscoopfilm, theater, dans, scènemuziek en multimediafictie.

SACD, van oorsprong tot vandaag

Wereldwijd telt SACD 50.000 auteurs, voor wie ze de auteursrechten verdedigt, onderhandelt, int en tenslotte verdeelt. 4500 SACD-leden wonen in België. SACD werd in 1777 opgericht door Franse theaterauteurs die het misbruik van hun toneelstukken aan de kaak stelden. Onder leiding van Beaumarchais behaalden ze vrij snel een eerste overwinning en door hun lobbywerk voerde Frankrijk als eerste land een auteurswet in: vanaf dat moment werden auteurs effectief beschermd door de Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques. Sinds haar ontstaan heeft SACD haar activiteiten steeds verder uitgebreid naar andere disciplines en dossiers, steeds volgens de filosofie en de ethiek van de oorspronkelijke vennootschap: verenigd en vrij. Inmiddels is het SACD-model in vele andere landen en door tal van andere vennootschappen overgenomen en heeft SACD zich ontplooid tot een internationale beheersvennootschap die verschillende genres vertegenwoordigt. Maar de geest van de eerste jaren is nog voelbaar: solidariteit, persoonlijke begeleiding en ondersteuning van auteurs zijn nog steeds de sleutelwoorden.

Een internationaal vennootschap

De vennootschap heeft een zetel in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Canada. Auteurs-leden worden in een 40-tal landen vertegenwoordigd door wederkerigheidsakkoorden met zusterverenigingen. SACD vertegenwoordigt een aanzienlijk aantal grote namen over de hele wereld: Samuel Beckett, Maurice Béjart, Trisha Brown, Jean-Claude Carrière, Hugo Claus, André Delvaux, Antoine de Saint-Exupéry, Frédéric Flamand, William Forsythe, Witold Gombrowicz, Éric-Emmanuel Schmitt, Bertrand Tavernier,…

SACD is een internationale vennootschap met maatschappelijke zetel in Frankrijk en diverse lokale afdelingen die voor een groot deel zelfstandig werken. De maatschappelijke zetel van SACD > www.sacd.fr

Door auteurs, voor auteurs

SACD wordt beheerd door auteurs, voor auteurs. Elk jaar worden auteurs verkozen voor de Raad van Bestuur in Parijs en voor het Belgisch Comité. Het Belgisch Comité van SACD bepaalt samen met de administratie welke politiek SACD voert op het Belgisch grondgebied en verifieert de uitvoering ervan. Het Comité bestaat uit 16 verkozen Belgische auteurs die elk voor een periode van 4 jaar zetelen. Ze komen maandelijks samen om de culturele acties te bespreken en de werking van de administratie te evalueren en ondersteunen. Het Comité is samengesteld uit 16 auteurs die telkens voor 4 jaar verkozen worden door de Algemene Vergadering van auteurs die in België wonen.

Missies en diensten

SACD biedt haar leden talrijke diensten aan die verband houden met hun professionele leven:

. Ze int en verdeelt auteursrechten (reproductierechten, rechten van publieke mededeling, volgrechten, thuiskopie, leenrecht, reprografie);
. Ze geeft gratis juridisch advies bij contractonderhandelingen of bij vragen die betrekking hebben op het sociaal of fiscaal statuut van auteurs;
. Ze neemt het collectieve beheer op zich dat nodig is voor het gebruik van werken uit het repertoire;
. Ze biedt ondersteuningsbeurzen voor projecten of promotieacties via haar programma van culturele actie dat de auteurs moet aanmoedigen en bijstaan in hun professionele parcours en dat hun werk moet promoten.

Tot slot zet ze alles in het werk om de morele en patrimoniale rechten van haar leden te doen respecteren, zowel in België als in het buitenland: politieke lobby, onderhandelingen met culturele spelers, vertegenwoordiging binnen officiële organen…

Contact

Neem voor informatie contact met ons op per telefoon : 02 551 03 20, of e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tot ziens !

 

Bent u theaterproducent?

De SACD vertegenwoordigt enkele duizenden auteurs of rechthebbenden en beheert hun werken. Het is uw bevoorrechte gesprekspartner als u wilt vertegenwoordigen, aanpassen, citeren, exploiteren.
Zij is de tussenpersoon met de auteurs, informeert u over uw verplichtingen op het gebied van auteursrechten, begeleidt u bij uw stappen en bepaalt samen met u het juridische en economische antwoord dat het beste bij u past.

U kunt hier downloaden toestemmeningen podiomkunsten.

Professioneel theater

. Aanvraag bestaande vertaling of aanpassing - professioneel
. Aanvraag nieuwe vertaling of aanpassing - professioneel
. Aanvraag origineel werk - professioneel
. SACD - Algemene voorwaarden
. Speelijst


Amateurtheater

. Aanvraag bestaande vertaling - Amateur
. Aanvraag nieuwe vertaling of bewerking - Amateur
. Aanvraag origineel werk - Amateur
. SACD - Amateur tarieven
. Speelijst

Contact

Voor vragen over je podiumkunsten, neem contact op met Valérie Josse, Bregje Stockbroekx en Lara Leo : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Contact

Neem voor informatie contact met ons op per telefoon : 02 551 03 20, of e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor vragen over je podiumkunsten, neem contact op met Valérie Josse, Bregje Stockbroekx en Lara Leo : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tot ziens !